Det finnes i dag mange aktører som tilbyr lån uten sikkerhet, eller såkalte forbrukslån. Resursbank.no er en slik tilbyder. Lån uten sikkerhet betyr at långiver ikke har pant i fast eiendom eller løsøre som sikkerhet for sitt lån. Slike lån er normalt sett noe dyrere enn f.eks. et boliglån. Til gjengjeld er de enklere å opprette.

Dersom man har behov for penger raskt, så kan man vurdere å ta opp denne typen lån. Der ligger derimot også noe av risikoen – man bør nemlig ikke hoppe på første og beste tilbud, men heller gjøre litt research på forhånd før man bestemmer seg for tilbyder. Det begynner etter hvert å bli en jungel av aktører der ute.

Definer behovet først og fremst

Pengene man får utbetalt fra et forbrukslån kan man i teorien bruke på hva som helst. Vaskemaskinen kan ha tatt kvelden, eller man kan ha gått gjennom en skilsmisse eller samlivsbrudd og trenger penger til nye møbler, egenkapital til ny bolig eller lignende. Dette er bare noen eksempler på når man kan trenge penger raskt og behovet er der.

Det er imidlertid ikke sikkert at et forbrukslån er det riktige i alle situasjoner. Som ved alle andre økonomiske avgjørelser bør man vurdere alternativene. Alternativet kan for eksempel være å låne penger av venner eller familie, eller skaffe seg et kredittkort. Dersom man benytter kredittkort er det viktig å betale regningen ved forfall. Uansett starter prosessen med en behovsvurdering.

Ta en gjennomgang av økonomien

Når man har definert behovet er det viktig å ta en gjennomgang av egen økonomi. Dette er spesielt viktig dersom man har manglet kontroll tidligere og ikke har peiling på hva pengene går til. Man bør ikke ta opp forbrukslån dersom man er i en sårbar økonomisk situasjon. Dette kan for eksempel være tilfellet hvis man ikke har fast inntekt.

Det er viktig å skaffe full oversikt over faste månedlige utgifter. Man kan ta utgangspunkt i tidligere måneders forbruk og sette opp et budsjett. Dette kan kanskje være en fin anledning til å lære seg å sette opp et budsjett – også dersom man ikke har gjort det før. Dersom budsjettet er stramt må man spare inn.

Finn de beste tilbyderne

Dersom man etter en gjennomgang av egen økonomi ser at det er rom for å ta opp lån, bør man undersøke markedet grundig og finne den banken som kan gi de beste betingelsene. Ting som er lurt å se på når man sammenligner er rentenivå, tilbakebetalingstid, om det er en seriøs aktør osv. Se nøye på vilkårene.

Det finnes flere måter å sammenligne aktører på. Det er imidlertid viktig å skille mellom hva som er reklame og hva som er nøytral objektiv informasjon. Et godt startsted kan for eksempel være å bruke finansportalen.no og sammenligne lån. Finansportalen ligger under forbrukerrådet. Her kan man fylle inn lånebeløp og nedbetalingstid og få opp en liste over tilbydere.

Lag en plan for tilbakebetalingen

Det er lett å ta opp forbrukslån. Men husk at pengene skal betales tilbake også. Det er lett å la seg rive med. Før man tar opp lån bør man derfor ha laget en plan for tilbakebetalingen også. Dersom man ikke har kunnskapen selv til å sette opp budsjett og betalingsplan, er det lurt å spørre noen om råd.

En betalingsplan er kort og godt en plan for hvor mye man skal betale i renter og avdrag hver måned, og hvor lenge man skal betale før lånet er nedbetalt. De fleste banker tar normalt sett også gebyrer på slike lån, og dette må også inn i betalingsplanen. Når planen er laget kan man bruke tallene i budsjettet sitt.

Risikomomenter rundt tilbakebetaling

  • Nedgang i inntekt
  • Renteoppgang
  • Personlige egenskaper
  • Uforutsette utgifter

Det kan være utfordrende å følge tilbakebetalingsplanen man har laget, og listen ovenfor angir noen risikomomenter. Men husk på at halve jobben er gjort med et godt forarbeid. Dersom man har gjort et grundig forarbeid og følger planen godt, så kan forbrukslån være en god kilde til kapital når man trenger det som mest.